Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimoinnista, jota myös Google optimoinniksikin kutsutaan, riittää paljon puhetta ja vähintäänkin yhtä paljon mielipiteitä. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että siihen kannattaa panostaa ja siitä on oikein tehtynä hyötyä kotisivujen luonnolliseen näkyvyyteen hakukoneiden hakutuloksissa.

 

Asiaan voi käyttää loputtomasti resursseja, mutta se ei ole järkevää eikä kannattavaa. Perus asioiden huomioonottamalla päästään jo hyvin alkuun. Keskeisimpiä ovat sivuston looginen rakenne, koodin validius, avainsanojen kohtuullinen käyttäminen ja tärkeimpänä itse sisältö.

 

Tekemäni verkkosivut toteutan hakukoneystävällisiksi, mutta itse sisällön hakukoneoptimointi ei sisällyn verkkosivujen hintaan. Teillä on kuitenkin mahdollisuus erikseen ostaa minulta sisällönkin hakukoneoptimointi palvelu. Silloin käyn läpi sivustonne sisällöt ja muokkaa niitä hakukoneystävällisimmiksi. Sekä tarvittaessa muokkaan sivujen koodin mahdollisimman validiksi ja loogiseksi.

 

Myös jo olemassa olevat kotisivut voi päivittää hakukoneystävällisimmiksi ja niin myös kannattaisikin tehdä, etenkin silloin jos verkkosivujen teon yhteydessä ei ole ollut mitään puhetta hakukoneoptimoinnista. Nimittäin silloin kotisivunne saattaa olla huonosti hakukoneoptimoidut tai pahimmassa tapauksessa ei lainkaan optimoidut.

 

Hakukoneoptimointi on jatkuvaprosessi ja sitä ei saa unohtaa sivuston julkaisemisen jälkeen vaan siihen tulee panostaa jatkossakin kaiken aikaa. Hakukoneoptimointi työn helpottamiseksi on olemassa muutamia ilmaisia palveluita joita kannattaa ehdottomasti käyttää. Tarvittaessa voin avustaa kyseisten palveluiden käyttöönotossa ja itse käyttämisessä.

 

Keskeisimmät metatiedot

Verkkosivujen hakukoneoptimointia pitää suunnitella jo heti verkkosivuja suunnitellessa. On tärkeää, että sivun sisältö on yhtenäinen keskeisten metatietojen kanssa. Keskeisimmät metatiedot ovat:

 

  • Title (otsikko <60 merkkiä).
  • Description (sivuston kuvaus <160 merkkiä).
  • Keywords (avainsanat 5-10 kappaletta).
  • Pääotsikot ja alaotsikot (1-6 kappaletta).
  • Linkkien tekstit eli ankkuritekstit.

 

Tärkeintä on sivustolla oleva sisältö, mutta kun se on yhtenäinen edellä mainittujen metatietojen kanssa hyöty on parempi. Vielä näitä metatietojakin tärkeämpää olisi saada hankittua koko sivustoa hyvin kuvaava selkokielinen domain. Se tosin saattaa olla vaikeaa, koska verkkosivuja on jo olemassa todella paljon ja näin ollen monet suositut sanat ovat jo domain nimissä varattuja. Sivuston rakenteesta sen verran että, optimaalisesta syvyydestä vallitsee suhteellisen yhtenäinen ymmärrys ja se on kolme, esim. Verkkokauppa > Tuotteet > Yksittäinen tuote. Lisäksi on hyvin tärkeää, että sivut ovat tehty valideiksi niin käytetyn ohjelmointikoodin osalta kuin css-tiedoston osalta. Tarvittavat validaattorit löydät osoitteesta: http://www.w3.org/QA/Tools/.

 

Saattaa nimittäin pahimmassa tapauksessa käydä niin, että hakukoneiden robotit tulee sivustollesi, mutta heti sivun lähdekoodin alussa on virheellistä koodia niin silloin robotit voivat lopettaa sivun läpikäymisen ja näin ollen sivusi ei tallennu hakukoneen tekemään Internet kopioon. Eli käytännössä verkkosivuasi ei löydy kyseisen hakukoneen tiedostoista, josta robotti sivuillesi tuli. Virheellistä koodia sisältävän sivuston hakukonerobotti voi tulkita haitallista sisältöä olevaksi sivuksi ja sitten voikin olla, että menee pitkä aika ennen, kun kyseisen hakukoneen robotit tulevat uudestaan sivuillasi vierailemaan. Joten pidähän huoli, että kaikki julkaisemasi on mahdollisimman validia tavaraa!

 

Sivun otsikko (Title)

Sivun sisältö hyvin ja tiivistettynä kuvaava teksti. Otsikko teksti on yksi tärkeimmistä asioista. Se kertoo tiivistetysti niin hakukoneille kuin hakukoneiden käyttäjille kyseisin sivun sisällön.  Otsikon pitäisikin kuvata mahdollisimman tarkasti kyseisen sivun aihetta keskeisiä avainsanoja käyttäen siten, että oleellisin avainsana tulee ensimmäiseksi ja yrityksen nimi vasta sen jälkeen. Pituus alle 60 merkkiä.

 

Sivun kuvausteksti (Description)

Sivun sisältöä kuvaava testi. Pyri kirjoittamaan mahdollisimman totuuden mukainen, mutta samalla klikkaamaan houkutteleva teksti! Tämä teksti tulee yleensä näkyviin Googlen hakukonetuloksissa kyseisen sivun linkin alapuolelle. Joskus Googlen hakukone on toista mieltä ja poimii sivun tekstistä haluamansa kohdan linkin alle. Pituus maksimissaan 160 merkkiä.


Googlen hakutulos

 

Avaisanat (Keywords)

Mieti tarkkaan millä keskeisillä sanoilla eli avainsanoilla tahdot sivustosi hakukoneissa löytyvän. Käytä sitten niitä sanoja ja sanojen eri muunnoksia sivustosi otsikoissa, linkkijen ankkuriteksteissä ja sisällössä niin saat näkyvyyttä valitsemillasi sanoilla hakukoneissa.

 

Liikaa ei avainsanoja auta viljellä sivustolla, senkin hakukoneet haistavat ja saattavat paremman näkyvyyden sijaan alkaa syrjimään sivuasi. 4-7% olisi sopiva avainsanojen osuus verkkosivujen sisällöstä.

 

Verkkosivujen ylläpitäjälle tarkoitettuja työkaluja

Hakukoneoptimoinnin tuloksia voi seurata ja sivuston näkyvyyttä osittain yrittää parantaa eri hakukoneiden verkkovastaavan ylläpitotyökaluilla. Itse olen omat verkkosivuni liittänyt Googlen Verkkovastaavan työkalut palveluun, Yahoo! Site Exploler palveluun ja Bing Webmaster Tools palveluun. Näiden palveluiden kautta voit seurata kuinka verkkosivusi kustakin hakukoneesta löytyy. Palveluiden kautta kannattaa myös lähettää sivustostasi sivustokartta, joka useimmiten on nimetty sitemap.xml nimiseksi. Sivustokartan voi tehdä monella tavalla, mutta itse olen suosinut suoraan selaimessa toimivia ohjelmia. Riittää vain, että syötät sivustosi url:n lomakekenttään ja painat Start -painiketta niin ohjelma tekee sivustostasi sivustokartan.

 

Käyttämäni selainpohjaisen ohjelman löydät seuraavasta paikasta: http://www.xml-sitemaps.com/. Ohjelman tehtyä sivukartan, lataan sen sitemap.xml muodossa ja sitten siirrän tuon tiedoston palvelimelle verkkosivujeni päähakemistoon. Sen jälkeen pitää vielä käydä lataamassa tuo tiedosto kunkin hakukoneen verkkovastaavan työkalu palveluun. Näin toimiessasi varmistat, että hakukoneet tietävät kaikki verkkosivujesi sivut. Se, että miten hakukoneet sitten indeksoivat sivut on eri asia ja riippuu aiemmin kertomistani asioista ja varmaan monesta muustakin asiasta joista en tiedä.

 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos kotisivusi tarvitsee parannusta hakukoneoptimoinnin osalta! Niin katsotaan yhdessä miten verkkosivujenne hakukoneoptimointia voitaisiin parantaa!

 

Hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa, ovathan hakukoneet nykyajan keltaiset sivut!